ClickCease

Smijernsdører – 8 ting du må vite

1 – Er smijernsdøren tett?

Avhengig av hvilket profilsystem som er brukt, er smijernsdører mer eller mindre tette. Produsenter tilbyr ikke tetthetsparametere for sine profiler på grunn av verkstedets karakter av utførelsen. Smijernsdører med et enkelt glass blir mindre lydisolerende enn isolerglass. Isolerglass er dessverre mye dyrere og tyngre, noe som resulterer i at det ofte ikke finnes mulighet til å anvende det i smijernsdører.

Smijernsdører installert i leiligheten isolerer etter vår subjektive mening akkurat slik som standard innerdører. Hvis nøkkelkriteriet ved valg av dørtype er akustikk for deg, bør du vurdere dører ment for lyddemping.

2 – Tilbyr smijernsdører varmeisolering?

Slik som i tilfelle akustikk er smijernsdører ikke et system designet for varmeisolering. Ikke-isolerte profiler som f.eks. vår Loft Lite-profil er ikke beregnet på utendørs montering, i det minste i klimasonen vår. Det finnes på markedet varmeisolerte profiler med estetiske parametere som ligner på dem som er brukt i smijernsdører, og de finnes også i vårt ikke-standard tilbud etter forespørsel. Smijernsdører og vinduer for utendørs bruk er mye dyrere enn glass til innvendig bruk.

En sak som er verdt å drøfte, er det faktum at bruk av isolerglass i en ikke-isolerte profil forbedrer isolasjonsegenskapene til slike dører bare litt. En stålprofil uten termisk distansestykke leder kulde mye raskere enn glass.

Smijernsdører vil fungere bra som en luftsperre, for eksempel i en gang. Teoretisk sett er det mulig å installere smijernsdører og vinduer som utvendige dører og vinduer, og det er mye brukt i land med et moderat og varmt klima. I Polen er dette ikke anbefalt av økonomiske grunner knyttet til oppvarming av et slikt rom på våre breddegrader.

3 – Hvordan skal man forberede rom til montering av smijernsdør?

Smijernsdører monteres relativt enkelt og raskt i godt forberedte åpninger. Før montering er det godt å sørge for:

  • forberedelse av åpningen – åpningen skal være rett, holde jevne diagonaler og rette kanter. Dette skal hjelpe å tilpasse dimensjonene på smijernsdører godt og unngå mellomrom relatert til toleranser (døren må være mindre enn åpningen for å kunne montere den)
  • forsterkninger – forsterkninger er et viktig element i veggene av gipsplater. Smijernsdør er ganske tung og montering til selve gipsplaten er i det minste risikabel. For å forsterke åpningen kan man bruke stål- eller trebjelker i omrisset av åpningen som monteres i dørens akse. Til forsterking kan man også bruke en tykk OSB-plate som monteres under gipsplaten. De samme forsterkningene bør vurderes for overligger og himlinger.

4 – Er glass i smijernsdører trygt?

Sikkerhetsglass er et vanlig navn på laminert glass som f.eks. glass 33,1 som vi bruker. Glass 33.1 består av to lag med 3mm tykt glass limt sammen med et lag folie mellom ruter. Glass etter brudd brytes ikke i små biter, men forblir i form av et «edderkoppnett» på akkurat denne folien. Dette er en god løsning som hjelper å unngå sår.

5 – Er glass i smijernsdører herdet?

Glassherding er ikke noe annet enn en prosess som går ut på å øke styrkeegenskapene til glass, slike som hardhet og holdbarhet ved samtidig reduksjon av plastisitet og økning av skjørhet. I glasskonstruksjoner med bevegelige elementer som f.eks. dører er dette et meningsløst tiltak som bare betydelig øker risikoen for glassskader.

Hos MEM Møbler unngår vi å bruke herdet glass. Ett lags herdet glass bryter opp i en million uskarpe stykker etter å ha blitt knust – noe som definitivt ender levetiden på glasset. Limt herdet glass knuses også fullstendig hvis det er blitt herdet. Herdet glass i smijernsdører er mulig, men det medfører ekstra kostnader. Etter vår mening er bruk av herdet glass meningsløs.

6 – Kan man montere smijernsdører i dusjen?

Smijernsdører slik vi kjenner dem fra prosjekter av innerdører, er av funksjonelle årsaker ikke egnet for installasjon i steder der de kommer i kontakt med vann. Det finnes alternativer som opprettholder et lignende utseende (rammer, mynter limt på standard dusjkabinetter og vegger), men de er ikke «ekte» smijernsdører.

7 – Kan man montere smart glass i smijernsdører?

Svaret på dette spørsmålet er veldig kort – ja. MEM Møbler selger smart glass med gjennomskinnelighet som endres ved hjelp av en applikasjon på smarttelefon. Prisene på denne typen glass ligger på rundt 5000 NOK netto / 1m2.

8 – Kan man montere smijernsdør selv?

Man kan selvfølgelig montere smijernsdører selv, og det er et alternativ som vi ofte oppfordrer våre kunder til. Noen ganger er monteringskostnadene høye, og kundene bestemmer seg for montering på egen hånd. MEM Møbler gir presise monteringsveiledninger som muliggjør effektiv måling og etterfølgende montering av den bestilte døren.

Montering av smijernsdører utføres i henhold til instruksjonene fra produsenten, ved bruk av grunnleggende verktøy som boremaskin, vaterpass og mekaniske monteringsankre.

Legg igjen en kommentar